Familie

Op dit soort dagen – pasen in combinatie met een verjaardag – ga je weer de confrontatie aan met de familie. Wie nodig je uit, wie heeft ruzie met wie en waarom ook alweer en als je een familielid uitnodigt met de boodschap dat diegene ook andere familieleden mag meenemen, komt deze boodschap dan aan en moet je alsnog niet een directe uitnodiging sturen aan die andere familieleden. En als ze komen: wie moet je extra aandacht geven omdat ze anders te snel weer weg willen en heeft iedereen wel zijn gehoorapparaat in en waarom heeft pa in godsnaam nog niet een kunstgebit. Nog maar een wijntje?

Ik keek vroeger naar elke serie die er maar te vinden was over familie. Family Ties met een jonge Back to the Future Michael J. Fox die toen ook eigenlijk al veertig jaar oud leek, The Cosby Show -who KNEW -, Full House met die tweeling, Growing Pains, ja, zelfs Little House on the Prairie. You name it. Ik verslond het. Mijn ouders waren gescheiden maar ik had mijn tv-vaders, tv-zussen en tv-broers.

MTE4MDAzNDEwMTg0NjY4Njg2Goeie tanden, ook.

Jaren later ging de liefde voor mijn seriefamilie over in een verslaving aan As the World Turns waarin het aspect van de gecompliceerde relatie geïntroduceerd werd. Alles werd ingewikkeld, net zoals in het werkelijke leven. Ik stapte in een alles bepalende relatie en kreeg een vrienden-leven waar Friends niets bij is. Als je dan zelf met een familie begint, komen de echte familieleden weer terug in de cirkel. Het gaat ineens over bloedbanden, verwantschap, op wie lijkt ze, heeft ze iets overgeërfd gekregen, die mooie ogen of die vorm van verlegen zijn?
En eigenlijk wordt het met elke verjaardag leuker, interessanter om iedereen te zien en spreken. Want je kijkt door een slecht gebit heen en ziet zijn sprankelende ogen als hij op zijn gemak praat over zijn andere kinderen die al zo groot worden en je hoort het niet meer wanneer iemand in steenkolen Engels iets probeert uit te leggen aan de Griekse tante die zo mooi doosjes kan maken. Dan geniet ik. En denk ik: volgend jaar moet IEDEREEN van de familie komen.

Na dat ene wijntje, dan.

Katrien Vermeulen,

Reageren? Graag!

(Is alles ingevuld?)