Ontproppen

‘Denk aan je, bid voor je en hou van je. ! Xxxxbroer’ Er gaat niets boven een smsje per dag van je bezorgde grote broer. Sinds hij niet meer drinkt, is zijn geloof in een God weer terug. Ik weet nog niet welke specifieke God, maar er wordt intensief voor mij gebeden. Ik besef me nog niet goed dat het een behoorlijk ernstig iets is. Zonder behandeling sterft 30% van de mensen met een longembolie.

Het ontproppen is een proces wat niet echt gezellig is. Elke dag moet ik twee pillen Marcoumar slikken die vitamine K in de lever remmen waardoor een aantal stollingsfactoren niet worden aangemaakt en het bloed minder snel stolt. Daar bestaat in feite de hele behandeling uit: het voorkomen van uitbreiding van de proppen en het ontstaan van een nieuwe longembolie. Het lichaam moet zelf aan de slag om de stolsels af te breken. Dat gaat dus gepaard met brandende pijn waardoor slapen bijna niet mogelijk is zonder pijnstillers en de kortademigheid van een hijgende hond. De pijn is na een dikke week weg. De kortademigheid daarentegen…

JdotP

Toen we uit het ziekenhuis liepen en langs het Oosterpark liepen, stonden een paar mensen stil en wezen naar een boom. We keken en zagen een prachtige roofvogel zitten op een tak. Zo’n grote met zwarte ogen en enorme vleugels. Hij zat wat onwennig, geen idee wat een roofvogel te zoeken heeft in een stadspark. Verdwaald of onderweg naar een bos. In ieder geval moesten de vaste bewoners niets van het beest hebben. Kraaiachtigen en duiven vielen hem een voor een aan, onder schel geluid: RAAAH, RAAH! De roofvogel deed niets terug. Hij leek timide. Of misschien was het wel arrogantie. Kleine rotvogeltjes. Ik nam mij voor om nooit meer een signaal van mijn lijf te negeren. Voor je het weet lig je onder de groene zoden van een park.

il_fullxfull.784580835_gnkz

Het is nu wachten op het eerste controlegesprek bij de Trombosedienst. Ik heb veel vragen. Hoe ziet het herstel eruit. Wat kan de tandarts verwachten als hij een implantaat in mijn kaak wil gaan schroeven; een bloedfontein? Ik wil de ct-scan zien zodat we aan Kiki kunnen vertellen hoe een bloedprop eruit ziet. En de belangrijkste vraag: HOEVEEL ALCOHOL MAG IK DRINKEN MET AL DIE BLOEDVERDUNNERS.

Katrien Vermeulen,

Eerdere reacties

Woah dude! Heftig! En kan je niet gewoon soms bloedverdunners vervangen door alcohol? Als een soort balansdag?

komt dit uitmuntend stukkie lay out uit de koker van Vasalis (ik meen iets van de stijl te herkennen)? Schitterende website!

Reageren? Graag!

(Is alles ingevuld?)